Οι τρεις προϋποθέσεις για ανοδική διάσπαση του ΓΔ

 In Άρθρα

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πλέον σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές, με τη μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται στο “κόκκινο”. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διόρθωσε από τα επίπεδα των 895 μονάδων, φτάνοντας έως και τις 767,17 μονάδες, με την κατοχύρωση κερδών από το πρόσφατο ράλι να είναι κυρίως εισαγόμενου χαρακτήρα.

Η συνέχεια βέβαια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι εξελίξεις και τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία είναι πολλά. Σε διεθνές επίπεδο, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, άλλα και το νέο μέτωπο της υπερδύναμης με τη Ρωσία στα Συριακά εδάφη εντείνει το κλίμα το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας τεχνικά τους αμερικανικούς δείκτες, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Στο εσωτερικό, τα φλέγοντα ζητήματα για την περίοδο που διανύουμε, ξεκινάνε από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20 του μηνός και φυσικά τα πολυσυζητημένα αποτελέσματα των stress test που ανακοινώνονται στις 4 Μαΐου. Τέλος, καταλυτική θα είναι η πορεία της 4ης αξιολόγησης αλλά και η επιτυχία των προγραμματισμένων δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές, με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να επανέρχεται και πάλι στα χαμηλά επίπεδα του 4%.

Τεχνικά, η μεγάλη εικόνα παρουσιάζει πολλά κοινά με την προηγούμενη ανάρτηση με το επιτυχημένο σήμα αγοράς στις 20/12. Στην προκείμενη περίπτωση βέβαια, καθαρό σήμα δεν έχει δοθεί ακόμα. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα, η διόρθωση και αυτή τη φορά περιορίζεται σε ένα στενότερου εύρους πτωτικό κανάλι, διακρατώντας για πολλοστή φορά την γραμμή τάσης που εκτείνεται από τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο πτωτικός κυματισμός βρήκε στήριξη στο επίπεδο Fibonacci 61,8% της ανόδου, “φρενάροντας” στη ζώνη του 775 με ευκολία, ενώ το χαμηλό αυτό έδωσε και την πρώτη θετική απόκλιση στον RSI. Η αντίδραση οδήγησε την αγορά στο άνω εύρος του καναλιού με ψηλό τις 814,57 μονάδες με τον MACD να δίνει καθαρό σήμα αγοράς, κλείνοντας όμως για 4η φορά κάτω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών.

Οι τρεις προϋποθέσεις για να δοθεί καθαρό σήμα αγοράς είναι:

•    ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει να δώσει ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών.
•     Να  κλείσει ψηλότερα από προηγούμενο τοπικό υψηλό (814,57 μονάδες).
•     Και τέλος να διασπάσει ανοδικά το πτωτικό κανάλι που φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις, καλύπτονται με ένα ημερήσιο κλείσιμο υψηλότερα των 815 μονάδων Γενικού Δείκτη, με τον στόχο να προσδιορίζεται σε πρώτη φάση προς τα υψηλά των 900 μονάδων. Στην περίπτωση που η αγορά παραμείνει εντός του πτωτικού καναλιού, η όποια βύθιση προς τα χαμηλά των 770 μονάδων, θεωρείται αγοραστική ευκαιρία. Όλα αυτά βέβαια σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον με τις εξελίξεις να τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς και τα αποτελέσματα των stress test να δρουν καταλυτικά, λαμβάνοντας υπόψιν την τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία της ελληνικής αγοράς.

* Ο κ. Νικόλας Πετράκης είναι Trader της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
**Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση κάποιου συγκεκριμένου χρεογράφου ή επενδυτικές συμβουλές.

 

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στο Capital.gr και στην εφημερίδα  Παρασκευή 13 Απριλίου, με τίτλο: “Οι τρεις προϋποθέσεις για ανοδική διάσπαση του ΓΔ“.

Recommended Posts