Η Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σχολιάζει τη πορεία των τραπεζών στο banks.com.gr

 In Άρθρα, Δελτία τύπου

Για ακόμη μια φορά το ρητό “αγόρασε στην φήμη και πούλα στην είδηση ”, λειτούργησε στις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA). Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Νικόλα Πετράκη, Trader της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, τα δημοσιεύματα στις αρχές Απρίλη άναψαν το φυτίλι στην πρόσφατη τραπεζική έκρηξη, με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει κέρδη άνω του 30% μέσα στον ίδιο μήνα, προεξοφλώντας το θετικό σενάριο των τεστ αντοχής.

Όπως σημειώνει ο κ. Πετράκης, η κατοχύρωση κερδών στον τραπεζικό κλάδο, συνδυαστικά με το report της QCM για την Folli Follie Group, βάρυνε ιδιαίτερα το έως τώρα καλό κλίμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και άλλους τίτλους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Δείκτης τραπεζών (ΔΤΡ) πλέον εμφανίζει απώλειες της τάξεως του 13% από τα πρόσφατα υψηλά των 1042,3 μονάδων και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων. Κοιτώντας το παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα του ΔΤΡ, αποτυπώνεται καθαρά η σημαντικότητα των 900 μονάδων του δείκτη καθ΄ όλη την περίοδο που ακολούθησε την τελευταία αύξηση κεφαλαίου.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου του 2015, ακολούθησαν τα ιστορικά χαμηλά του ΔΤΡ στις 358,6 μονάδες στις 16 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ στις 23 Μάιου διαμορφώθηκε το ψηλότερο σημείο μετά την τελευταία αύξηση στις 1239,8 μονάδες. Δύο χρόνια αργότερα, ο δείκτης κινείται αυστηρά εντός αυτού του εύρους, με το επίπεδο Fibonacci 38.2% της ανόδου (900 μονάδες) να εμφανίζεται ως το κομβικότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.

Στην προκείμενη περίπτωση, αναμένουμε να δούμε εάν το επίπεδο των 900 μονάδων θα λειτουργήσει ως στήριξη στην πρόσφατη διόρθωση, έχοντας επιπλέον και την συμβολή των σημαντικότερων κινητών μέσων όρων στην ζώνη αυτή. Στην περίπτωση που ο δείκτης δώσει ημερήσιο κλείσιμο χαμηλότερα των 790 μονάδων, ενεργοποιείται σήμα πώλησης με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 800 και 695 μονάδες του δείκτη. Στον αντίποδα, η διακράτηση των 900 μονάδων θα κρατήσει ζωντανό το μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς, με τα φώτα να στρέφονται ξανά στο πρόσφατο υψηλό και επίσης επίπεδο Fibonacci στην περιοχή των 1030-1040 μονάδων.

 

 *Ο κ. Νικόλας Πετράκης είναι Trader της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
**Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση κάποιου συγκεκριμένου χρεογράφου ή επενδυτικές συμβουλές.

 

Recent Posts