Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου στην εφημερίδα Ημερησία

 In Άρθρα

O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας μας, Xαράλαμπος Αγγελετόπουλος, σχολιάζει τη συμφωνία για το χρέος. Διαβάστε το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ημερησία, την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 με τίτλο: «Κλειδί το επενδυτικό περιβάλλον», σελ.2

Πέρασαν οκτώ χρόνια που η Ελλάδα άφησε την εποχή των παχιών δανεικών αγελάδων. Στη διάρκεια αυτών των ετών, επιχειρηματικοί όμιλοι κατέρρευσαν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέρρευσαν, οι φόροι και οι εισφορές εκτινάχθηκαν σε ύψη αντιστρόφως ανάλογα των παροχών, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν σημαντικά, οι μετοχές των Τραπεζών σχεδόν μηδενίστηκαν και ίσως το πιο σημαντικό, 600.000, κυρίως, νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Στον αντίποδα υπήρξαν εταιρείες που, εκμεταλλευόμενες τις συγκυρίες, πήραν το ρίσκο της ανάπτυξης. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες από αυτές, εισηγμένες ή μη, πέτυχαν ιστορικά κέρδη. Αυτό όμως είναι το παρελθόν. Από τις 21 Αυγούστου η χώρα μας, στα χαρτιά τουλάχιστον, αφήνει πίσω την εποχή των μνημονίων. Και λέω στα χαρτιά, γιατί επί της ουσίας μπαίνει σε μία αυστηρή εποπτεία έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξίσωση που δεν είναι εύκολο να λυθεί.

Ως αντάλλαγμα, έλαβε μία επιμήκυνση του χρέους, γεγονός που το καθιστά κατά πολλούς βιώσιμο, και φυσικά εξασφάλισε την παραμονή της στην Ευρωζώνη, η οποία είχε εντόνως αμφισβητηθεί το καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο δείχνει σαφώς ευνοϊκό. Δεν έχει σημασία να σχολιάσουμε ότι χάσαμε την εποχή που «έβρεχε λεφτά». Αυτή δυστυχώς λαμβάνει τέλος το Δεκέμβριο του 2018. Όμως το επενδυτικό περιβάλλον για τη χώρα δείχνει το ευνοϊκότερο τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια καθότι οι συστημικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Δυστυχώς, η υψηλή άμεση φορολογία, το μη εργατικό κόστος, οι έμμεσοι φόροι και φυσικά το γραφειοκρατικό ελληνικό κράτος δεν επιτρέπουν μάλλον τη δημιουργία μίας «επενδυτικής έκρηξης» .Όμως, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι σε τομείς όπως ο τουρισμός της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, τα ακίνητα, αλλά και τα μεγάλα έργα που συνδέονται και με τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει κινητικότητα. Επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά κεφάλαια που αναζητούν επενδύσεις στην Ελλάδα. Από νεοφυείς εταιρίες, σε εταιρίες που παρουσιάζουν ανάπτυξη και θέλουν να επεκταθούν. Τα λεφτά υπάρχουν, θα έλεγα δανειζόμενος και μία προ-μνημονιακή έκφραση.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον και την εξωστρεφή επιχειρηματική κουλτούρα είναι αυτά που πρέπει να δημιουργήσουμε. Όσον αφορά τις μετοχές και τα ομόλογα, είδαμε από την πρώτη μέρα της συμφωνίας, άνοδο στα Ελληνικά ομόλογα η οποία το πλέον πιθανό είναι ότι θα συνεχιστεί. Ο μεγάλος ασθενής δείχνει να είναι το Χρηματιστήριο. Πληγωμένο από την περασμένη οκταετία και εγκλωβισμένο σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών, δεν ακολούθησε την πορεία των ομολόγων. Και βέβαια υποθέσεις που δοκιμάζουν την αξιοπιστία των ελληνικών εισηγμένων δεν βοηθούν. Από την άλλη υπάρχουν υγιείς εταιρίες σε ιδιαίτερα λογικές αποτιμήσεις, ενώ οι Τράπεζες, που για χρόνια αποτελούσαν την αχίλλειο πτέρνα των εισηγμένων, πέρασαν πρόσφατα τα stress tests και εμφανίζουν κινητικότητα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συνοψίζοντας, η συμφωνία για το χρέος δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Ούτε πρόκειται να αλλάξει την καθημερινότητά μας, των υψηλών φόρων και των χαμηλών παροχών, ούτε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Μπορεί όμως να βελτιώσει ουσιαστικά το επενδυτικό περιβάλλον για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα πολεμηθεί εκ των έσω.

Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος

Αντιπρόεδρος και Διευθύνω Σύμβουλος , Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Recent Posts