Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για την πορεία της αγοράς

 In Άρθρα, Δελτία τύπου

Του Νικόλα Πετράκη 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσιάζεται η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από την πολύμηνη πτώση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά έτους, εμφανίζοντας απώλειες έως 37% και από τα ψηλά των 895 μονάδων.

Η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς θα παραμένει πτωτική, όσο αυτή διατηρείται χαμηλότερα των 716 μονάδων, όπου και βρίσκεται ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 55 ημερών. Όσον αφορά την κύρια τάση, η πτωτικότητά της θα διατηρείται με κλεισίματα χαμηλότερα των 785 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Παρά όμως την ξεκάθαρη πτωτική τάση, το διαγραμματικό ενδιαφέρον προκύπτει από άλλους τεχνικούς παράγοντες.

* Αρχικά,  όπως βλέπουμε και στο παραπάνω διάγραμμα, ο Γενικός Δείκτης προσέκρουσε στο επίπεδο Fibonacci 50% (657 μονάδες) του ανοδικού κυματισμού που εκτείνεται από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο 2018 (420,82 – 895,64). Ίσως το δεύτερο σημαντικότερο επίπεδο Fibonacci μετά το 61,8% όπου και βρίσκονται οι 600 μονάδες του δείκτη.

* Γραμμικά, εμφανές είναι το πτωτικό κανάλι που η αγορά ταλαντεύεται, έχοντας δώσει αντίδραση κάθε φορά που ο δείκτης συνάντησε το κάτω εύρος του, κάτι που συνέβη και στην χθεσινή συνεδρίαση.

* Τέλος, πολλά υποσχόμενες φαίνεται να είναι οι θετικές αποκλίσεις που εμφανίζονται στον RSI. Και τα τρία τελευταία διαδοχικά χαμηλά του Γενικού Δείκτη, έδωσαν ψηλότερες μετρήσεις στον δείκτη (Positive Divergencies) ενισχύοντας τη δυναμική αντιστροφής της κίνησης.

Πάρα ταύτα, αν και η στήριξη των 657 μονάδων φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρή, ΜΟΝΟ με καθαρό κλείσιμο άνω των 716 μονάδων μπορούμε να μιλάμε για ανοδικό σήμα. Στην περίπτωση που το τραπεζικό sell off συνεχιστεί, οι 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη θα αποτελέσουν το ισχυρότερο στήριγμα στη συνέχεια.

Συμπερασματικά,  αν και πολλά τεχνικά σημάδια συνηγορούν για ένα “πάτημα” της αγοράς, η κατάσταση των τραπεζικών μετοχών παραμένει απρόβλεπτη και εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένο ρίσκο. Το χθεσινό sell off στους τραπεζικούς τίτλους έφερε ακόμα πιο κοντά τον κλαδικό δείκτη στα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016 (358,6 μονάδες) ενώ η μετοχή της τραπέζης Πειραιώς κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά.

* Νικόλας Πετράκης, Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση κάποιου συγκεκριμένου χρεογράφου ή επενδυτικές συμβουλές.

Πηγή : www.capital.gr

Recent Posts